Zwangerschapsonderbreking: de abortuspil

26 juli 2017
 Categorieën: Gezondheid & medisch, Blog


Een abortus in twee fasen

"Abortuspil" is de populaire naam van het gebruik van twee verschillende geneesmiddelen om een zwangerschap te beëindigen: mifespriston en misoprostol. Uw arts of een verpleegkundige zal u een eerste abortuspil, mifepriston, geven bij een bezoek aan zijn praktijk. Mifepriston blokkeert de aanmaak van progesteron, een hormoon dat nodig is om de foetus verder te laten groeien. Na de eerste pil mag je gewoon naar huis. 

Het tweede geneesmiddel

Na 24-48 uur moet u een tweede medicijn inbrengen in de baarmoederhals: mioprostol. Dit kan u thuis zelf doen. Dit medicijn veroorzaakt krampen en bloedingen en dient om de baarmoeder te ledigen. Het hele proces lijkt op een vroege miskraam.

Hoe effectief is de abortuspil?

De abortuspil is zeer effectief. Voor mensen die 8 weken zwanger zijn of minder, werkt het bij 98 op de 100 gevallen. Bij vrouwen die 8-9 weken zwanger zijn werkt de abortuspil in 96% van de gevallen. Tussen 9 en 10 weken zwangerschap is de kans nog 93 op 100 dat de abortuspil haar werk doet. De abortuspil mag ingenomen tot 70 dagen na de eerste dag van uw maandstonden. Als u langer zwanger bent moet u een abortus in het ziekenhuis overwegen om uw zwangerschap te onderbreken.

Waarom kiezen mensen voor de abortuspil?

Welk soort abortus u kies hangt af van uw persoonlijke voorkeur en situatie. Met de abortuspil hoeft u niet eerst een langere procedure te doorlopen. U kunt uw medicatie thuis of op een andere comfortabele plaats gebruiken. U bepaalt zelf wie bij u mag zijn tijdens uw abortus, of u kunt uw abortus helemaal alleen doen. Omdat het gebruik van de medicatie minder invasief is en op een miskraam lijkt, ervaren veel vrouwen het als natuurlijk.

Wat moet u doen voordat u de medicatie inneem?

Voordat u de abortuspil inneemt, hebt u eerst een afspraak met uw dokter, een verpleegkundige of andere medisch personeel, om te praten over abortus. U kunt met hen bekijken of abortus de juiste beslissing is en welke abortusopties er zijn. U ondergaat een kort onderzoek en een labotest, eventueel ook een echografie, om erachter te komen hoelang uw zwangerschap al aan de gang is. Uw verpleegster of arts zal u laten weten of er nog iets is dat u moet doen om u voor te bereiden op uw abortus. Zij geven u schriftelijke instructies over hoe u uw pillen moet gebruiken. U krijgt een nummer dat u 24 uur per dag kunt bellen als u nog vragen of problemen hebt.

Kijk bij Stimezo Zwolle voor de afgifte van de abortuspil.


Delen