Brillen en contactlenzen

13 september 2017
 Categorie├źn: Optiekers, Blog


Zie je het niet goed meer? Dan is het verstandig om je ogen op te laten meten. Je hoeft hiervoor niet naar een oogarts, maar dit kan gewoon bij een opticien. Bij een opticien hebben ze mensen in dienst die hier speciaal voor opgeleid zijn. Als zij constateren dat je een plus of min afwijking hebt, dan heb je een bril of contactlenzen nodig. Als je lenzen vergelijkt met een bril, dan zijn er veel voordelen op te noemen voor lenzen. Allereerst zie je contactlenzen niet, veel mensen vinden dit fijn. Een ander voordeel is dat contactlenzen niet aanslaan als je vanuit de kou (buiten) in de warmte (binnen) komt en ook worden ze niet nat als het regent. 

Onderhoud

Als je voor lenzen kiest, dan moet je deze goed schoon houden. Dit is erg belangrijk, omdat je anders ontstoken ogen kunt krijgen. Voordat je je lenzen inzet, moet je altijd je handen wassen en als je jouw lenzen uit doet, moet je deze in een speciaal lenzenpotje met lenzenvloeistof bewaren. De opticien, bijvoorbeeld Saton Optiek, zal jou goed uitleggen hoe je lenzen in kunt zetten, uit kunt halen en hoe je ze schoon houdt. 

Soorten contactlenzen

Er zijn veel soorten contactlenzen. Zo heb je bijvoorbeeld harde contactlenzen en ook zachte contactlenzen. Harde contactlenzen zijn duurder in aanschaf dan zachte contactlenzen. Maar je kunt hier veel langer mee doen. Veel mensen doen minimaal een jaar met een paar harde lenzen. Zachte lenzen heb je in verschillende soorten: maandlenzen, weeklenzen en daglenzen. Als je voor maandlenzen kiest, dan moet je de lenzen wel elke nacht uit doen, maar je kunt ze dus een maand lang gebruiken. Na een maand gooi je ze weg en dan pak je een nieuw setje lenzen. Vaak krijg je bij de opticien lenzen voor een half jaar mee. Daarna moeten je ogen opnieuw gecontroleerd worden en krijg je opnieuw lenzen voor een half jaar mee. Er zijn ook nog nachtlenzen. Deze lenzen zet je 's nachts in. Terwijl jij slaapt maken deze lenzen de bolling van je oog optimaal. Als je deze lenzen 's morgens uithaalt, zal je zien dat je het goed ziet. Zo hoef je overdag dus geen lenzen in. Het is wel aan te raden om naast je lenzen (ongeacht welk soort je hebt) een bril te hebben. Stel dat je toch een keer ontstoken ogen krijgt of je wilt je lenzen even niet in, omdat je ogen bijvoorbeeld moe zijn, dan kan je je bril altijd opzetten. In sommige landen is het zelfs verplicht om een bril in je auto te hebben liggen als je contactlenzen in hebt. Er zijn dus veel soorten lenzen. Bij de opticien kan jij uitproberen welke lenzen voor jou geschikt zijn! Er zitten vast ook fijne lenzen voor jou tussen. Succes!


Delen