Hoera, een nieuwe bril!

6 juli 2018
 Categorie├źn: Optiekers, Blog


Hoera, een nieuwe bril! 

Vorige week mijn nieuwe bril opgehaald bij de opticien, en ben er weer helemaal blij mee. Mijn ogen gaan vrij snel achteruit, dus ik ben na ongeveer twee jaar, steeds weer aan een nieuwe toe. Ik zou ervoor kunnen kiezen om alleen de glazen te vernieuwen en het montuur te behouden. Maar ik zie mijn bril als een sieraad en daarom vind ik het leuk om elke keer, een nieuwe uit te kiezen. Ook verandert de mode steeds weer, en heb ik er aardigheid in, om ook met mijn bril, met de mode mee te doen. Niet dat ik zoveel geld spendeer aan modieuze artikelen, als kleding en schoenen. Maar met mijn bril wil ik geen concessies doen, dat is mijn eigen modestatement. En het doet me veel plezier, als (soms onbekende) mensen, me complimenten geven over mijn bril. Mijn opticien heeft keuze uit veel verschillende merken, en het is soms moeilijk kiezen. Maar gelukkig heeft hij een jarenlange ervaring, waardoor hij me altijd goed van advies dient. Daarbij kent hij me inmiddels goed, en weet hij wel zo ongeveer waar ik naar op zoek ben. En dat is meestal een bril, die er net wat uitspringt en iets gewaagd is. 

Verschillende soorten brillen 

Er zijn diverse soorten brillen, en over allemaal valt wel iets te vertellen. Zo is er de multifocale bril, met deze bril kun je zowel van dichtbij, als veraf, plus alle tussenliggende afstanden, goed zien. Multifocale glazen hebben als kenmerk dat ze van boven, naar beneden, geleidelijk, een toenemende sterkte hebben. De overgang is hierbij, dus niet abrupt. Dat is wel het geval bij een bril met bifocale glazen. Hier hebben de glazen twee sterktes; een om ver mee te zien, en een om dichtbij goed te zien. Tussen de twee sterktes, zit een duidelijk, waarneembare overgang. Deze bril kan ideaal zijn, wanneer je alleen een leesbril nodig hebt. Omdat je het bovenste gedeelte zonder sterkte kunt nemen, kun je de bril dus gewoon ophouden als je niet leest. Het voordeel is: geen rondslingerende leesbrillen meer, thuis of op je werk. Dan hebben we nog de vertebril. Deze bevat glazen, die alleen voor veraf corrigeren. De bril heeft een bepaalde sterkte, om de bijziendheid te corrigeren. De sterkte verschilt meestal per oog. De getallen worden aangegeven met een minteken. Daarnaast is er de leesbril, die de ogen voor dichtbij corrigeert. Na een bepaalde leeftijd, schakelen de ogen niet meer zo snel, van afstand naar dichtbij. Een leesbril heeft een bepaalde sterkte, die de verziendheid corrigeert. Deze wordt aangeduid met een plusteken.


Delen