Alles wat je moet weten over begeleid wonen bij verslavingen

6 oktober 2020
 Categorieën: Opvangtehuizen & thuisverzorging, Blog


Wonen onder begeleiding wordt in de praktijk een stuk breder toegepast, dan alleen voor mensen met een zichtbare beperking. Het is een onjuiste aanname dat wonen onder begeleiding alleen hiervoor dient. Ook bij andere maatschappelijke problematiek kan woonbegeleiding worden toegepast. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zaken zoals schuldenproblematiek, maar ook bij verslaving en afkicken. In dit artikel lees je alles over begeleid wonen bij verslavingen.

Structuur
Het grote voordeel van wonen onder begeleiding wanneer je kampt met een verslaving, is de structuur die het biedt. In de woongemeenschap is een vaste routine waaraan je moet voldoen. Deze structuur is belangrijk om de kans op een terugval te verkleinen. Je hebt vaste taken en leert hoe je je dag het beste invulling geeft. Door een verslavingsverleden kan het lastig zijn om een gestructureerd leven te leiden. Onder begeleiding leer je hoe je dit wel kunt doen en dit kan cruciaal zijn voor jouw herstel.

Gelijkgestemden
Het kan tijdens het afkicken of herstel na een verslaving lastig zijn om vol te houden. Weinig mensen weten maar echt wat je doormaakt. Bij wonen onder begeleiding woon je samen met anderen die hetzelfde meemaken als jij. Hierdoor heb je niet alleen gauw iemand om mee te praten, maar is herkenning en erkenning van de problematiek vanzelfsprekend. Dit kan een positieve stimulering hebben op het herstel. Soms is het gewoon fijn om met mensen te praten die hetzelfde doormaken als jij.

Extra beetje hulp
Je kunt wel wat extra hulp gebruiken, wanneer je na een verslaving opnieuw start. Je hebt niet alleen hulp in het huis, bijvoorbeeld hulp met structuur en een routine creëren, maar ook directe hulp van een begeleider voor dagelijkse zaken. Zo kun je hulp krijgen met het opstellen van een CV, hulp bij het vinden van een eigen woning en hulp bij andere maatschappelijke zaken. Het werkt als een steuntje in de rug en extra stok achter de deur om nu echt door te pakken. Ook kun je bij woonbegeleiding sneller hulp ontvangen wanneer het weer de verkeerde kant op lijkt te gaan. Deze instellingen hebben goede connecties en kunnen jou doorverwijzen naar andere hulpinstellingen.

Het herstel na een verslaving is enorm belangrijk. Het stopt niet na het afkicken, maar dan begint het pas eigenlijk. Wonen onder begeleiding na het afkicken is daarom sterk aan te raden. Je hebt hulp bij dagelijkse praktijken en leert om je leven weer op te rit te krijgen door structuur, extra aandacht en begeleiding.


Delen