Kunstgebit: wanneer is dit nodig & welke varianten bestaan er?

23 juni 2021
 Categorieën: Tandarts, Blog


Een kunstgebit, prothese of namaakgebit is een kunstmatige vervanging voor een of meer tanden en kiezen in je gebit. Bij tandbederf of na langdurig slecht onderhoud van je gebit is het in bepaalde gevallen nodig dat je een kunstgebit aangemeten krijgt. Maar wat is precies het moment waarop je een tandprothese of een namaakgebit dient te overwegen? In dit artikel lees je wanneer het verstandig is om je bij een tandarts te melden voor (eventueel) een namaakgebit. Verder gaan we in op de belangrijkste soorten namaakgebitten die vandaag de dag via de sector van de tandheelkunde verkrijgbaar zijn!

Op welk(e) moment(en) heb je een kunstgebit nodig?

Tanden en kiezen zijn cruciaal om met kracht en precisie te kunnen bijten én kauwen! Mis je meerdere belangrijke tanden en kiezen, dan kiest een tandheelkundige vaak voor een gedeeltelijke of volledige prothese of voor een namaakgebit. Ook als er meerdere tanden en kiezen in je gebit verrot of aangetast zijn en getrokken moeten worden, is de enige oplossing vaak en namaakgebit of een speciale prothese, die ervoor zorgt dat je je bijtkracht en kauwkracht behoudt!

De belangrijkste varianten namaakgebitten die vandaag de dag in gebruik zijn

Veel mensen weten maar weinig over de voordelen en nadelen van diverse soorten namaakgebitten. Er zit veel rommel tussen namelijk. Door kritisch te kijken en voor een betrouwbare leverancier te gaan, kun je jezelf een hoop blessures, ellende en ergernis oor komen. Qua soorten namaakgebitten is er tegenwoordig veel mogelijk. Voor elk tandheelkundig probleem of gebitsprobleem is er wel een oplossing op maat beschikbaar. Een van de bekendste soorten replica gebitten is de vervangingsprothese, ook wel bekend als het volledige of partieel kunst gebit. Dit type namaakgebit wordt gebruikt als er (bijna) geen gezonde tanden, kiezen en tandwortels meer in iemands mond zitten. Naast de vervangingsprothese is de immediaatprothese een bekend voorbeeld van moderne namaakgebitten. Deze is bedoeld als overbrugging naar een reguliere volledige prothese of voor een klikgebit. Bij dit type prothese verwijderd een tandarts eerst de kiezen die al dan niet nog aanwezig zijn in het gebit. Vervolgens wordt een periode van herstel ingelast, waarna - meestal enkele maanden later - de voortanden weggehaald worden en de op maat gemaakte prothese in het voorgebit wordt geplaatst.
Ten slotte kennen we nog als kunstgebit-soort het zogenoemde klikgebit. Klikgebitten zijn protheses op implantaten, die gebruikt worden als kaken flink versleten zijn en normale kunst gebitten niet mee passen of op hun plek blijven zitten. Klikgebitten kunnen onwrikbaar vastgemaakt worden, zodat eten, drinken, lachen en praten als vanzelf gaat. Kortom, welke problemen jij ook hebt met je gebit: er is altijd een oplossing mogelijk!

Wil je graag meer informatie over het kunstgebit? Bezoek dan de website van Leeseman Tandprotheticus.


Delen