Wat is fysiotherapie en waarvoor dient het?

24 oktober 2022
 Categorieën: Gezondheid & medisch, Blog


Fysiotherapie is een discipline die deel uitmaakt van de gezondheidszorg en zich richt op het helpen ontwikkelen, behouden en herstellen van het lichamelijk welzijn van mensen. De professional die hiervoor verantwoordelijk is, heet een fysiotherapeut en heeft als taak niet-farmacologische therapeutische en revalidatiebehandelingen te bieden om verschillende lichamelijke ziekten, zowel acute als chronische, aan te pakken.

Hiervoor gebruikt hij technieken, oefeningen en fysieke middelen zoals elektriciteit, laser, warmte en kou, ultrageluid en manuele technieken. Het is de taak van de fysiotherapeut om zijn patiënten te helpen hun gezondheid zoveel mogelijk op peil te houden, inclusief psychologisch, emotioneel en sociaal welzijn.

Bovendien speelt fysiotherapie, bijvoorbeeld door Jahae Fysio & Manuele Therapie Heer, een sleutelrol bij het voorkomen van blessures of factoren die de algehele staat van optimale gezondheid in gevaar brengen.

Belangrijkste technieken voor fysiotherapeutische behandeling
Fysiotherapie heeft meerdere technieken om te helpen bij het proces van behandeling en herstel van patiënten. Deze kunnen worden ingedeeld naar het soort gereedschap en de gebruikte middelen. De meest voorkomende behandelingstechnieken zijn massage, kinesitherapie, orthopedie, manuele therapie en neurologische therapie.

Massage therapie omvat een verscheidenheid aan massagemodaliteiten, zoals therapeutische of sportmassage. Daarnaast omvat het meestal technieken als lymfedrainage. Kinesitherapie is gebaseerd op de actieve of passieve bewegingen van het lichaam zelf. Hierbij past de professional een externe kracht toe die helpt een beweging te produceren zonder dat de patiënt een vrijwillige spiercontractie hoeft uit te voeren.

Orthopedie bestaat uit de diagnose en behandeling van alles wat te maken heeft met letsels aan het bewegingsapparaat, zoals schouder- of heupblessures of andere lichaamsdelen. Manuele methoden om houdingsgedrag te veranderen zijn gebaseerd op het uitvoeren van rekoefeningen, houdingen genoemd, met als doel het behoud van de gewrichten en het wegnemen van ongemakken als gevolg van contracturen, misvormingen van de wervelkolom, gevolgen van trauma en andere aandoeningen. Neurologische therapie verwijst naar een reeks therapieën voor de behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel.

Belangrijkste voordelen
De technieken en oefeningen die tijdens fysiotherapiesessies worden toegepast, hebben een positieve invloed op het leven van mensen. Dit welzijn ontstaat niet alleen op lichamelijk niveau, maar verbetert ook de levenskwaliteit in het algemeen. Onder de belangrijkste voordelen van fysiotherapie vallen de volgende punten op: therapie helpt om de symptomen van sommige ziekten te bestrijden. De gebruikte oefeningen en technieken werken tegen pijn en ontstekingen veroorzaakt door blessures.

Therapie voorkomt bepaalde ziekten. Therapie leert mensen welke positieve praktijken zij kunnen toepassen om hun houdingsgedrag te verbeteren en helpt de effecten van degeneratieve ziekten in te dammen. Ook versterkt therapie het lichaam. Het versterkt de botten, spieren en gewrichtsstructuren. Het verhoogt ook de flexibiliteit en vergemakkelijkt het bewegingsbereik.


Delen