Manuele therapie

20 september 2018
 Categorieën: Gezondheidsklinieken, Blog


Veel mensen die bijvoorbeeld rugpijn hebben, gaan naar de fysiotherapeut. Dit doen zij, omdat zij weten wat zij bij hem of haar kunnen verwachten. Je kunt echter ook de hulp van een manueel therapeut inschakelen. Dit is bij lang niet iedereen bekend en daarom minder populair. Als je manuele therapie krijgt, merk je vaak heel snel resultaat, dus dat is zeker het overwegen waard. 

Werkzaamheden manueel therapeut 

Veel mensen gaan in eerste instantie naar de fysiotherapeut als zij klachten hebben. Als de fysiotherapeut de patiënt niet (voldoende) kan helpen, zal hij hem of haar doorverwijzen naar een manueel therapeut. Vaak werken deze personen in dezelfde praktijk, dus de overdracht van de patiënt gaat dan zeer eenvoudig. Een manueel therapeut gaat wat "harder" te werk. Een fysiotherapeut masseert vaak en een manueel therapeut "kraakt" de patiënt. De mensen noemen dit zo, omdat hij of zij aan jouw lichaam trekt of er op duwt en dan voel je een soort knak. Veel patiënten ervaren dan gelijk verlichting van de pijn. Voordat hij of zij met de behandeling begint, zal hij of zij eerst met jou bespreken wat de klachten zijn. Daarna zal hij enkele testjes met jou doen om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Als hij of zij het helemaal helder heeft, zal hij of zij pas beginnen met het echte kraken. Als jij manuele therapie krijgt, voel je dus snel resultaat. Mensen die hier eenmaal zijn geweest, komen hier de volgende keer sneller terug. Zij slaan de fysiotherapeut dan vaak over en bellen gelijk voor een afspraak met de manueel therapeut. En dat is uiteraard logisch, want als men pijn heeft, wil men daar zo snel mogelijk vanaf, dus dan wordt er gekozen voor de behandeling waar men het snelste resultaat voelt. In nagenoeg elk dorp of elke stad is tegenwoordig een manueel therapeut te vinden.   

Verwijsbrief 

Vroeger moest je een verwijsbriefje hebben van de huisarts. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Als jij de gegevens van jouw zorgverzekering meeneemt naar jouw eerste afspraak, dan zal de administratief medewerkster van de praktijk deze gegevens verwerken. De praktijk regelt een en ander dan rechtstreeks met jouw zorgverzekeraar.   

Kosten 

De kosten van manuele therapie hangen af van jouw zorgverzekering. Veel zorgverzekeringen hebben standaard een aantal behandelingen in hun pakket opgenomen. Met aanvullende verzekeringen heb je vaak recht op nog meer behandelingen. De manueel therapeut zal goed in de gaten houden of jij niet meer behandelingen krijgt, dan er opgenomen zijn in jouw verzekering. Als je toch meer behandelingen nodig blijkt te hebben, dan zal dit vooraf met jou besproken worden. Op deze manier krijg je geen onaangename facturen thuis op de deurmat.   

Beterschap!


Delen